By Slim Abid Elektronica Smart home 13 juni 2024
Van windsnelheid tot lokale neerslag, hou het weer in je tuin nauwgezet in de gaten.
De beste weerstations kunnen zaken zoals luchtdruk, windsnelheid, luchtvochtigheid en temperatuur meten. Aan de hand van veranderingen in luchtdruk kan een weerstation je een lokale en accurate weersvoorspelling geven. In het weerbericht hoor je ook wat voor weer je kan verwachten, maar de toestellen die daarvoor gebruikt worden kunnen kilometers weg zijn van jou.
Hierdoor kloppen de voorspellingen soms niet helemaal voor jouw situatie. Om dit te vermijden kan je een eigen weerstation kopen en dat dicht bij je huis installeren zodat je altijd actuele weersvoorspellingen en metingen ontvangt. Een goed weerstation kan je helpen om te anticiperen op lokale neerslag zodat je gemakkelijker activiteiten kunt inplannen.
Wij hebben onderzoek gedaan naar verschillende modellen van onder andere Alecto, Netatmo en EMOS. Daarbij hebben we vooral rekening gehouden met de sensors, de connectiviteit en het gebruiksgemak. Lees hieronder verder om het beste weerstation voor jouw budget te vinden.
Onze selectie weerstations
- Beste prijs-kwaliteit: Alecto WS-4800 bij Bol.com
- Beste professionele: EMOS Select Wifi bij Bol.com
- Beste met wifi: Alecto WS-5500 bij Bol.com
- Beste met regenmeter: Qumax bij Bol.com
- Beste met windmeter: EMOS Select bij Bol.com
- Beste met CO2-meter: Netatmo NWS01-EC bij Bol.com
- Beste koop: National Geographic Temeotrend bij Astroshopurania
In dit artikel
- Onze favorieten
- Waar op letten
- Meer artikels
Beste prijs-kwaliteit: Alecto WS-4800
Voordelen:
- Veelzijdig
- Verlicht display
- Batterijen meegeleverd
- Makkelijke installatie
- Regenmeter
Nadelen:
- Klein scherm
- Geen app
Met dit weerstation weet je altijd hoeveel neerslag er gevallen is. Hiernaast meet het ook de windsnelheid, windrichting, luchtvochtigheid, luchtdruk, hitte-index, temperatuur, en gevoelstemperatuur. Het meet dus vele verschillende aspecten van het weer en je kan het bovendien ook gebruiken als wekker. Het beeldscherm is verlicht waardoor je zelfs ‘s nachts de weersomstandigheden kan aflezen.
Het toestel is draadloos en werkt op batterijen die meegeleverd worden. Het is dus makkelijk te installeren en je kan het snel connecteren met de buitensensor. Gebruikers geven aan dat dit weerstation erg makkelijk te installeren is. Een nadeel is dat het scherm klein is waardoor je niet alle data duidelijk kan lezen. Het voordeel is dan weer dat het erg compact is. Ten slotte heeft het geen applicatie waarmee je de data op je gsm of tablet kan opslaan en raadplegen.
Stroomvoorziening: accu/batterijen |Barometer: ja | Hygrometer: ja | Windsnelheid: ja | Neerslagmeter: ja
Beste professionele: EMOS Select Wifi
Voordelen:
- Binnen- en buitensensor
- Wifi
- Gebruiksvriendelijk
- Met zonnepaneel
- Regenmeter
Nadelen:
- Geen CO2-meter
- Duur
Dit professioneel weerstation doet niet enkel weersvoorspellingen, maar meet ook de temperatuur, luchtvochtigheid, windsnelheid- en richting, neerslaghoeveelheid en de uv-straling In jouw buurt. Deze data kan je ook via wifi delen op openbare weerplatformen. Dit apparaat bestaat uit drie delen, een sensor voor buiten, één voor binnen en een beeldscherm. Dit beeldscherm is gebruiksvriendelijk omdat het groot en kleurrijk is. De cijfers worden er groot op afgebeeld en je kan de helderheid aanpassen zodat de gegevens in alle omstandigheden leesbaar zijn.
EMOS brengt met deze Select Wifi een digitaal weerstation met veel mogelijkheden en een compleet pakket. Zelfs de paal waarop je het apparaat moet bevestigen, wordt meegeleverd. Wat ook handig is, is dat het apparaat een zonnepaneel heeft waardoor je de batterijen niet noodzakelijk moet omwisselen. Je kan dit apparaat ook als wekker gebruiken. Een nadeel is dat dit weerstation niet uitgerust is met een CO2-meter. Dit weerstation is ook duur, maar het is dan ook weer gemaakt voor professionelen.
Stroomvoorziening: accu/batterijen, netstroom, zonne-energie |Barometer: ja | Hygrometer: ja | Windsnelheid: ja | Neerslagmeter: ja
Beste met wifi: Alecto WS-5500
Voordelen:
- Weather Underground App
- Met zonnecel
- Verlicht en gekleurd beeldscherm
- Wifi
- Regenmeter
Nadelen:
- Klein beeldscherm
- De paal waarop je het toestel installeert, wordt niet meegeleverd
Je kan dit apparaat verbinden via wifi waardoor je zelfs vanop afstand alle waarden kunt raadplegen met de Weather Underground app. is een samenwerking tussen weerstations over de hele wereld. Met je privétoestel kan je aansluiten bij dit netwerk en je data vergelijken met die van anderen. Maar ook via het gekleurde en verlichte beeldscherm krijg je een overzicht van alle waarnemingen. Op deze manier kan je de waarden ook ‘s nachts aflezen. Dit draadloos weerstation heeft bovendien een ingebouwde zonnecel.
Het apparaat meet alles wat je maar kan bedenken, de binnen- en de buitentemperatuur, luchtvochtigheid, luchtdruk, uv- en zonnestraling, windsnelheid, windrichting, en neerslag. Het nadeel van dit weerstation is dat het beeldscherm klein is waardoor het moeilijker is om alle data af te lezen. De paal waarop je het toestel installeert, wordt niet meegeleverd dus die moet je apart bestellen.
Stroomvoorziening: batterijen, zonne-energie |Barometer: ja | Hygrometer: ja | Windsnelheid: ja | Neerslagmeter: ja
Beste met regenmeter: Qumax Weerstation
Voordelen:
- Regenmeter
- Staand of hangend
- Draadloos
- Alarmfunctie
- Goedkoop
Nadelen:
- Enkel Engelstalige handleiding
- Batterijen niet meegeleverd
- Geen app
Dit digitaal weerstation meet de hoeveelheid neerslag in je buurt. Het is ook uitgerust met een barometer om de luchtdruk te meten en een hygrometer die de luchtvochtigheid berekent. Ook meet het apparaat de binnentemperatuur tussen nul en vijftig graden en de buitentemperatuur tussen min veertig en plus zestig graden. Je kan zelf kiezen of de temperatuur wordt weergegeven in graden Celsius of in Fahrenheit. Dit toestel is draadloos en werkt op twee AA batterijen die niet meegeleverd worden.
Het beeldscherm geeft de waarden in kleur weer en maakt draadloos verbinding met je buitensensor. De maximale afstand tussen het scherm en de buitensensor is wel zestig meter. Je kan het beeldscherm neerzetten of aan de muur bevestigen met een haak. Dit weerstation is veelzijdig omdat het een alarm- en sluimerfunctie heeft. Het geeft ook duidelijk de maanstand en de weervoorspelling weer in de vorm van een afbeelding.
Een nadeel van dit toestel is dat het geen CO2-waarden of windsnelheid kan meten. Het is ook niet bestuurbaar met een app, dus moet je wel naar het beeldscherm stappen om de data af te lezen. Gebruikers geven ten slotte aan dat er enkel een Engelstalige handleiding beschikbaar is.
Stroomvoorziening: batterijen, netstroom |Barometer: ja | Hygrometer: ja | Windsnelheid: nee | Neerslagmeter: ja
Beste met windmeter: EMOS Select
Voordelen:
- Groot scherm met kleuraanduidingen
- Gebruiksvriendelijk
- Regenmeter
- Windmeter
Nadelen:
- Geen app
Dit toestel meet in realtime de windsnelheid, windrichting, binnen- en buitentemperatuur, luchtvochtigheid en neerslaghoeveelheid op jouw locatie. Op basis van de data die het toestel verzamelt, maakt het ook weervoorspellingen voor de volgende twaalf tot vierentwintig uur voor jouw omgeving.
De data kan je raadplegen op het beeldscherm. Hier lees je de metingen duidelijk af dankzij de grote cijfers en de helderheid die automatisch aangepast wordt. Het scherm is groot en kleurrijk waardoor alles altijd goed leesbaar is. Wat ook bijdraagt aan de gebruiksvriendelijkheid is dat dit weerstation draadloos is. Het werkt op batterijen die je elke tien maanden moet vervangen. De EMOS Select is ook multifunctioneel dankzij zijn wekker- en sluimerfunctie.
Een nadeel van dit toestel is dat het niet verbonden is met een applicatie op je smartphone. Je kan dus enkel de gegevens raadplegen als je bij het beeldscherm staat. Een klein minpuntje is dat hij niet over een CO2-meter beschikt.
Stroomvoorziening: batterijen, netstroom |Barometer: ja | Hygrometer: ja | Windsnelheid: ja | Neerslagmeter: ja
Beste met CO2-meter: Netatmo NWS01-EC
Voordelen:
- App en online dashboard
- Waarden uit het verleden raadplegen
- Decibelmeter
- Tijdloos design
- CO2-meter binnen en buiten
Nadelen:
- Zonder barometer
Dit weerstation met app meet zowel binnen als buiten de CO2-waarde. Via de app en het online dashboard krijg je een duidelijk overzicht van je data en je kan ook waarden uit het verleden raadplegen. Het toestel geeft niet enkel de CO2-waarde weer, maar ook de luchtvochtigheid, de temperatuur en de omgevingsgeluiden. Het toestel is dus uitgerust met een decibelmeter waarmee je bijvoorbeeld kan horen hoe luid het feestje bij de buren is.
Je kan het opladen met batterijen of via het stopcontact. Als je voor batterijen kiest, houd je er dus best rekening mee dat je deze af en toe moet vervangen. Deze Netatmo is compatibel met Apple HomeKit en Alexa. Ten slotte kreeg het toestel een erg strak en tijdloos design mee dus je kan het overal kwijt.
Een nadeel is dat dit weerstation geen regenmeter heeft, die moet je apart aankopen als je ook de neerslag wil meten. Het is ook een van de weinige toestellen zonder barometer dus ook de luchtdruk kan niet gemeten worden.
Stroomvoorziening: batterijen, netstroom |Barometer: nee | Hygrometer: ja | Windsnelheid: nee | Neerslagmeter: nee
Beste koop: National Geographic Temeotrend
Voordelen:
- Goedkoop
- Functioneel design
- Staand of hangend
- Alarmfunctie
Nadelen:
- Geen app
- Onoverzichtelijk display
Dit goedkoop weerstation biedt een heel aantal functies, weergegeven op een beeldscherm. Dit beeldscherm heeft een functioneel design en maakt draadloos connectie met de buitensensor, die onder andere een barometer en een hygrometer bevat. De barometer meet de luchtdruk en de hygrometer de luchtvochtigheid.
Zowel het beeldscherm als de buitensensor werken op batterijen en zijn dus draadloos. De buitensensor bevestig je aan de muur en het scherm kan je ofwel ergens neerzetten of ook ophangen. Dit apparaat is multifunctioneel, want het heeft ook een alarmfunctie. Het geeft onder andere ook de maanfasen en de zonsopgang en zonsondergang weer.
Een nadeel van dit apparaat is dat het niet verbonden is met een applicatie die je vanop je smartphone of tablet kan bedienen. Het display van het beeldscherm geeft veel informatie weer en is daardoor wat onoverzichtelijk. Omdat dit weerstation zoveel verschillende factoren meet, kan je dus gemakkelijk het overzicht verliezen.
Heb je interesse om wilde dieren in je tuin te spotten, overweeg dan de aankoop van een goede wildcamera.
Stroomvoorziening: batterijen |Barometer: ja | Hygrometer: ja | Windsnelheid: nee | Neerslagmeter: nee
Waar op letten bij de aankoop van een weerstation?
Buitensensor
Op de buitenmodule van een goed weerstation zijn meerdere sensoren geïnstalleerd die allemaal andere aspecten van het weer meten. Een barometer is een instrument dat de luchtdruk meet, terwijl een hygrometer dan weer de luchtvochtigheid meet.
Sommige buitensensoren zijn uitgerust met een regenmeter of een neerslagmeter die meet hoeveel millimeter regen er in een trechtervormig instrument valt. Dit instrument smelt bijvoorbeeld sneeuw en ijs zodat er consequent gemeten kan worden.
Een windmeter of anemometer meet de windsnelheid. Dat doet hij door te meten hoe snel de windvangers draaien. Als er veel wind is, draaien ze uiteraard sneller dan wanneer er bijna geen wind is. Het is ook mogelijk dat je windmeter de windsnelheid meet via de voortplantingssnelheid van het geluid.
Een CO2-meter geeft weer hoeveel koolstofdioxide er in de lucht zit. De waarde wordt weergegeven in ‘parts per million’ of ’ppm’. Deze meter zal alarm slaan wanneer er een gevaarlijk hoge CO2-concentratie in de ruimte aanwezig is. Een waarde tot 1.000 ppm is acceptabel, daarboven moet je zeker ventileren en vanaf 2.000 ppm kan er een nadelig effect zijn voor de gezondheid.
Connectiviteit
Om de buitenmodule (met sensoren) te verbinden met de binnenmodule connecteren weerstations met je draadloos netwerk. Vaak is het bereik van je router ontoereikend om een buitensensor mee te verbinden. In dat geval kan het zijn dat je een wifi versterker of powerline adapter moet installeren om het bereik te vergroten.
Stroomvoorziening
Als je toestel werkt op zonne-energie, heb je er nauwelijks omkijken naar omdat je de batterijen niet vaak moet vervangen. Als de zon weg is, schakelt het weerstation over naar een andere bron van stroom. Dit kunnen batterijen zijn, maar het toestel kan ook netstroom gebruiken.
Lithium batterijen zijn beter geschikt voor een wisselvallig klimaat dan alkaline batterijen. Lithium batterijen zijn beter bestand tegen extreme temperaturen en ze hebben bovendien een langere levensduur dan alkaline batterijen.
Je kan ook netstroom gebruiken om je weerstation van energie te voorzien, maar hiervoor moet je het in de buurt van een stopcontact plaatsen. Je kan ook een verlengsnoer gebruiken, maar dat is niet de meest praktische optie.
App
Sommige weerstations zijn verbonden met een applicatie die je vanop je smartphone of tablet kan bedienen. Zo weet je exact hoe het weer is bij je thuis, op je werk of op school. Bovendien kan je ook informatie uit het verleden oproepen om bijvoorbeeld vergelijkingen te maken.
Veel apps laten je toe data van andere weerstations te raadplegen, zo is weerinformatie van over de hele wereld binnen handbereik. Via de app kan je je gegevens ook delen met de wereld, bijvoorbeeld met Weather Underground. Op deze manier kunnen meteorologen jouw gegevens gebruiken, vooral als ze geen eigen toestellen opgesteld hebben in jouw omgeving.
Wat is een weerstation?
Een weerstation is een toestel waarmee je onder meer de windsnelheid, de luchtvochtigheid, de CO2-waarde, de hoeveelheid neerslag en de luchtkwaliteit kan meten. De meeste weerstations geven zowel de gegevens voor binnen als voor buiten weer. De waarden kan je dan aflezen op een scherm.
Deze apparaten werken ook op accu, batterijen, netstroom of zonne-energie. Om een goede keuze te maken let je best op de hoeveelheid zon in het gebied waar je het toestel wil plaatsen. Als je kiest voor batterijen, moet je er rekening mee houden dat je die regelmatig zal moeten vervangen.
Waar moet je de buitensensor van een weerstation plaatsen?
Voor een accurate inschatting van de temperatuur moet je de thermometer in de schaduw en minstens 1 meter van de grond plaatsen. Wanneer je de thermometer in direct zonlicht, onder een zwarte ondergrond of tussen de bomen plaatst kan dit zorgen voor een inaccurate meting van de temperatuur.
De anemometer of windmeter plaats je best in een open ruimte met zo weinig mogelijk obstakels. Voor de meeste mensen die geen grote tuin hebben is het dak een goed alternatief. De pluviometer moet je juist zoals de windmeter in een open ruimte plaatsen. Als dat niet mogelijk is plaats je hem best op je dak. Zorg er gewoon voor dat er geen muur of boom regen kan tegenhouden.
Hoe we vergelijken en testen
Het team van Doorgelicht gaat online en offline op zoek naar informatie, kenmerken en specificaties over de producten in vraag.
Voor dit artikel werden 18 producten met elkaar vergeleken om te zien welke als beste uit de test kwamen. Er werden uiteindelijk 7 producten in onze selectie geplaatst.
Deze producten werden voornamelijk beoordeeld en vergeleken op kwaliteit, buitensensor, verbinding, stroom, slimme functies, app en prijs.
Lees meer artikels in de categorie ‘Smart Home’
Slim Abid / About Author
More posts by Slim Abid